Internal – het gewonde prototype


oil on canvas, 2014. Getoond in 2016 maart tot juni: Solo-expositie Op Hodenpijl ‘Van schoonheid tot ongemak’ en solo-expositie DOOR, ‘From prototype to freedom’.

‘Als kunstenaar heb ik altijd de drang gehad naar vervulling en verbinding. Deze drang zorgde ervoor dat ik dacht dat ik niet gelukkig hoefde te zijn in onze maatschappij en de daarbij horende vanzelfsprekende tevredenheid met het dagelijks leven. Hoe kon ik weten dat wat ik voelde een onderdeel was van een immense soort van buiten-je-hoofd-denken. Niet noodzakelijkerwijs gekaderd door wereldbeelden of medemensen die mij uit deze toestand konden halen. Ik wist dat er meer te weten viel. Intuïtieve wetenschap overviel mij in een heldere gedachte. Ik was mijn hartslag en mijn hersenen geworden. Ik voelde de structuren van de samenleving en ik werd er één mee. Ik werd de bomen en de bliksem. Voor milliseconden voelde ik me totaal begrepen. Er volgde een enorme stilte.’
– 2015

Bovenstaande quote komt voort uit de tijd van een van mijn eerste exposities. Het was mijn eerste solo-expositie en dus een belangrijk punt in mijn ontwikkeling als kunstenaar. Het zaadje voor de serie werd geplant tijdens mijn laatste jaar op de middelbare school. Het was in dat jaar dat de realisatie kwam dat ik volledig ‘leeg was geleerd.’ Er kon letterlijk niks meer bij. Ik moest een balans zien te vinden tussen persoonlijke ontwikkeling en het uitpluizen van wat mijn aandeel zou kunnen worden in de maatschappij. Echter voelde ik mij langzaam maar zeker steeds verder wegzakken in een soort ‘dwangbuis.’ Ik werd in de eerste instantie een kennisproduct. Mijn persoonlijke ontwikkeling begon achter te lopen en dat veranderde de waarde van de kennis die ik opdeed. De kennis die ik moest opdoen werd een toepasbaar product en veranderde in iets wat zijn doel voorbijging. Er moest meer komen zodat er meer vooruitgang kwam. Meer toepasbaarheid. De context verloor. De kennis werd leeg zonder mijn intuïtieve kant om de kennis een context te geven. Wat is echt belangrijk? Het streven naar vooruitgang werd voor mij een energie opzuigend gat zonder verbreding en verdieping.

T. Erug in de Tijd & M. Elancholia
Verwerken kost tijd en geld
Een les die ik leer
Keer op keer
Dat een doel vergankelijk is
Geld kost het, omdat ik geen tijd krijg om te denken
Nadenken is een verbod en tijd is geld
Neem ik die tijd wel, betaal ik de prijs
Het is een dwangbuis
Verdwaald in een loze wereld
Vastgehouden door zwaartekracht en geconsumeerd door zuurstof
Zo slijt ik door de dagen
Angst maakt je zo vatbaar voor het leven
– 2015

Ik besloot om mij een tijdje toe te leggen op de praktische kant van leren zodat ik wat rust zou krijgen in mijn hoofd. Ik ging naar de kunstacademie zodat ik een mezelf kon ‘ontscholen’. Uiteindelijk ontstond zo mijn eerste schilderijenserie ‘de prototypes’.

Na het eerste jaar stopte ik op de kunstacademie omdat ik voelde dat ik een andere input nodig had voor mijn werk. Ik ging filosofie studeren en de serie ontwikkelde verder vanuit mijn toenemende moeite om te blijven functioneren in ons (onderwijs)systeem.

Nu is het belangrijk te vermelden dat ik niet alleen maar kritiek heb op hoe onze maatschappij en in dit geval met name ons onderwijs in elkaar steekt. Het is vooralsnog een zeer persoonlijke ervaring geweest. Eentje die ik in mijn omgeving vaker voorbij hoor komen. En daardoor begon ik op onderzoek uit te gaan. Willen wij van dit soort gevoelens leren is het denk ik belangrijk om onze persoonlijke ervaringen te delen. Dit brengt mij in ieder geval meer geluk en misschien anderen ook. Onze productiviteit is een tijdje de zingeving voorbijgegaan, en dit kunnen wij nu weer oppakken.

In rust
Als mijn hoofd gaat rennen
wil mijn lichaam erachteraan

Maar wat nou
als mijn hoofd wegrent
en ik het laat verdwalen

Zou het dan weer thuis komen?
Zou het vanzelf weer stil gaan staan?
Zou het omkijken en zeggen
Dit ben ik
Hier kom ik vandaan
– april 2017

Uiteindelijk wil ik door middel van mijn kunst laten zien dat je vrij kan zijn in onze maatschappij. Dat we intuïtief kunnen weten en leren hoe wij onszelf kunnen ontwikkelen naar een gezonde en gelukkige mentale staat van zijn. Ondanks of misschien juist door de druk van de prestatiemaatschappij.

‘Meta-denken is gedachten hebben buiten je lichaam. Deze gedachten voeden zich met de inventaris van de hersenen. Het is een eenzame ervaring, niet te verwarren met een prangend verlangen naar vrijheid. Eenzaam omdat het lijkt alsof de meeste mensen dit soort ervaringen niet zullen hebben. Het is het begrijpen van de intuïtieve delen van je hersenen. De delen die aansluiten bij de natuur en je lichaam. Deze volledigheid kan je een ‘spiritueel-achtige’ ervaring geven. Het is een complexe emotie.

Zoals met alles wat complex is, is het echter bereikbaar door middel van voelen. Door het te verkennen, te proeven, te voeden en vooral te ervaren. Zorg ervoor dat je emoties net zo vrij zijn als je verbeeldingskracht.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s